08.03.2019.

Umjetnine iz zbirke Muzeja Mimara u katalogu Louvrea

Iznimna vrijednost tri bakrene posude ukrašene emajlom i pozlatom iz zbirke primjenjene umjetnosti - metali i drugi materijali potvrđena je njihovim uvrštenjem u katalog zbornika I rami smaltati detti veneziani del Rinascimento italiano / Les cuivres émaillés dit vénitiens de la Renaissance italinenne (Talijanski renesansni emajlirani bakreni predmeti nazvani venecijanskim) koji je u suradnji Fondazione Giorgio Cini, Muzeja Louvre i Centra za istraživanje i restauraciju muzeja Francuske (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France) izašao potkraj 2018. godine. Uz suvremena istraživanja o materijalima i tehnikama izrade predmeta, većinom posuda, od bakra ukrašenih emajlom i pozlatom pripisanih venecijanskim radionicama, namjera autora bila je i izraditi katalog svih poznatih primjeraka istog tipa u vlasništvu muzeja, vjerskih institucija i privatnih zbirki.

Posude iz Muzeja Mimara - dva tanjura i zdjela na nozi - oblicima i načinom ukrašavanja pripadaju navedenoj skupini emajliranih predmeta. Izložene su u stalnom postavu muzeja (I. kat. dvorana 23 ) kao venecijanski radovi nastali oko 1500. godine. Predstavljene su u Vodiču Muzeja Mimara uz popratni tekst Milice Japundžić, muzejske savjetnice i kustosice zbirke.

Prepoznavši vrijednost tih posuda nositelji projekta iz Muzeja Louvre pozvali su Muzej Mimara na suradnju što je rado prihvaćeno ne samo kao doprinos novim znanstvenim spoznajama o tehnikama ukrašavanja emajlom na bakru u razdoblju renesanse, već kao i priznanje donatoru Anti Topiću Mimari koji ih je kao vrijedna umjetnička djela prepoznao i darovao.

Zadovoljstvo je ovim putem istaknuti da se posjetitelji Muzeja mogu svakodnevno ne samo uvjeriti u ljepotu tih renesansnih emajliranih posuda nego i uživati u razgledavanju preko 1500 drugih izloženih umjetničkih djela.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno