04.07. - 25.08.2019.

Izložba - Asim Hebib - Retrospektiva

Izložba
Asim Hebib - Retrospektiva
Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5
4. srpnja – 25. kolovoza 2019.

Autorsko stvaralaštvo dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba (rođen 1940.) traje duže od pola stoljeća a prepoznatljivo je po jedinstvenom rukopisu autora koji stvara posve modene skulpture na granici između figurativnog i apstraktnog , pune jačine i životnog naboja, lirskog osjećaja, fino ispoliranih površina potpunog savršenstva kompaktne forme. Autor je ostvario mnoge cikluse skulptura prvenstveno u kamenu i mramoru a preferira kvarcni kamen iz dubrovačkog kraja. Osim kamena u kojemu se najviše izražava umjetnik stvara i u drvetu, gipsu, terakoti i bronci.

Retrospektiva obuhvaća skulpture iz najranijeg razdoblja stvaralaštva, iz mladosti potom tematske cikluse iz kasnijih te poslijednjeg razdoblja djelovanja rađene od bračkog kamena,mramora te jedinstvenog materijala kvarcnog kristalnog kamena.Na retrospektivi će biti posebno istaknuti suvremeni kiparski ciklusi organskih formi u kvarcom žalu koji su obilježili autorsko stvaralaštvo, a tom jedinstvenom materijalu autor ostaje vjeran sve do danas stvarajući suvremenu kristalnu poeziju u kamenu.

Biografija:
Asim Hebib rođen je 1940. u Cernici. Prve smjernice iz kiparstva daje mu profesor likovnog u osnovnoj školi u Dubrovniku, akademski kipar Ivan Mitrović (Pajo). U razdoblju od 1957. do 1960. školuje se kod talijanskog akademskog kipara Giovannija Colonne u Dubrovniku gdje je stekao klesarsku i kiparsku naobrazbu. Nakon školovanja Asim Hebib na početku šezdesetih godina 20. stoljeća počinje samostalno stvarati svoje prve kiparske radove te paralelno surađuje dugi niz godina s Giovannijem Colonnom na raznim projektima.

Sudjelovao je i na projektu Spomen–groblja u Mostaru arhitekta Bogdana Bogdanovića gdje je u razdoblju od tri godine bio zadužen za izradu jednog dijela monumentalnih simboličkih reljefa.

Atelijer Hebib osnovao je 1963. godine u Dubrovniku u kojemu stvara sve do danas. Ostvario je značajan i prepoznatljiv kiparski opus kroz mnoge tematske cikluse.

Radovi mu se nalaze na javnim površinama i u brojnim privatnim i javnim zbirkama umjetnina. Osim kiparstvom Asim Hebib bavi se i dekorativnim klesarstvom i crtežom, a piše i poeziju. Aktivan je sudionik niza umjetničkih kolonija u Hrvatskoj. Član je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj.

Kontakt

Muzej Mimara
Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb

Tel: 01/4828-100
Fax: 01/4826-079
Email: mimara@mimara.hr

Društvene mreže

Otvoreno za posjetitelje

1. listopada - 30. lipnja:
utorak, srijeda, petak, subota 10 - 17 h
četvrtak 10 - 19 h
nedjelja 10 - 14 h

1. srpnja - 30. rujna:
utorak - petak 10 - 19 h
subota 10 - 17 h
nedjelja 10 - 14 h

ponedjeljkom zatvoreno